Het huis van Bart en Marieke

Bart en Marieke wonen in het Soesterkwartier in Amersfoort. Ze koesteren al lang de wens hun jarendertigwoning energieneutraal te maken.

In 2011 zocht 033Energie via een prijsvraag woningeigenaren die mee wilden doen aan een crowdsourcingsproject voor het energieneutraal maken van hun woning. Bart en Marieke wonnen de prijsvraag. Lees hier meer over Bart en Marieke.

En nu, juni 2015, gaat het echt beginnen!

Op maandag 3 juni juni gaat Bloemendal Bouw van start met de vloer, de keuken en de badkamer ook wordt de trap naar de eerste verdiepig omgedraaid. De bestaande houten vloer in de woonkamer wordt vervangen door een geïsoleerde betonnen vloer met een hoge isolatiewaarde (RC 5). De nieuwe vloer wordt uitgevoerd als een no-regret maatregel, dat wil zeggen dat in een volgende fase het nieuw aan te brengen isolatiepakket van de voor- en achtergevel naadloos kan aansluiten op het isolatiepakket van de vloer. Dit is belangrijk om de gewenste energiebesparing te kunnen halen en ook om in de toekomst bouwfysische problemen te voorkomen. Alle werkzaamheden worden door Bloemendal uitgevoerd onder garantie van Bouwgarant. Volgens planning wordt de eerste fase op vrijdag 28 juli afgerond.   

1

 

De nieuwe terrazovloeren in de keuken en badkamer worden uitgevoerd door Lenarduzzi Terrazzodesign. Overigens vallen de renovatie van de keuken en de badkamer buiten het crowdsourcingsproject.    

 

Bart en Mariek op TV: 

Eerder deed een team van experts onderzoek en schreef een gedetailleerd advies. Dat advies was gebaseerd op de principes van passief bouwen en een uitvoering met natuurlijke materialen. Maar er zijn meerdere manieren om een woning energieneutraal te maken en vanwege de haalbaarheid hebben Bart en Marieke gekozen voor een ander type uitvoering, waarin installaties een grotere rol spelen en waarbij moderne isolatiematerialen worden gebruikt. 

In oktober 2013 startte het crowdsourcen van de voor de uitvoering benodigde materialen en arbeid. Hiervoor werd het project opgedeeld in onderdelen.

Bedrijven kunnen één of meer onderdelen van het project voor hun rekening nemen. Ze krijgen daarbij de volgende voordelen:

  • Praktische ervaring opdoen: onder begeleiding uitvoeren van de precieze detailleringen die horen bij energieneutraal renoveren.
  • Leren: hoe wordt een woning uit de jaren dertig energieneutraal gemaakt zonder de authenticiteit van de woning aan te tasten. In Nederland staan vele tienduizenden woningen uit deze periode.
  • Kans op werk: in Amersfoort alleen al zijn tientallen woningeigenaren serieus geinteresseerd in het energieneutraal maken van hun woning. Twintig van deze woningeigenaren zijn verenigd in een door 033Energie opgezette community of practice. Ook veel inwoners van het Soesterkwartier zijn geinteresseerd in de resultaten van de renovatie van de woning van Bart en Marieke.
  • Exposure: via de reguliere en sociale media wordt het crowdsourcingsproject het komende jaar gevolgd en onder de aandacht van de inwoners van Amersfoort gebracht. Elk onderdeel van het project wordt op film vastgelegd. Het project heeft een eigen website, Facebookpagina en YouTubekanaal. 

Zie ook de pagina Spelregels van deze website.

Voor meer informatie kunt u direct contact opnemen met Herman Schotman, projectleider van 033Energie (06-25067602) of Bernard Faber, communicatieadvieseur bij 033Energie (06-47098950).

033Energie is een initiatief van overheid en bedrijfsleven om Amersfoorters te helpen hun woning energiezuiniger te maken. Eén van die initiatieven is om de woning van Bart en Marieke en hun kinderen met behulp van aannemers en installateurs gratis energieneutraal te maken.